Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Μη Διηθητικό Πορογενές Καρκίνωμα Μαστού

Μη Διηθητικό Πορογενές Καρκίνωμα Μαστού

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗ ΔΙΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΟΡΟΓΕΝΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (DCIS)

Ειρ. Γεωργίου¹, Κ. Ψαρράς¹, Ν. Κρητικός¹, Δ. Δασκαλοπούλου², Ρ. Αγγελάτου¹

1 Τμήμα Διαγνωστικής Μαστού, ΓΑΟΝΑ «Αγ. Σάββας», Αθήνα
2 Κυτταρολογικό Τμήμα, ΓΑΟΝΑ «Αγ. Σάββας», Αθήνα

Το πορογενές μη διηθητικό καρκίνωμα του μαστού συχνά απεικονίζεται μαστογραφικά ως μη ψηλαφητή μάζα με αποτιτανώσεις. Σκοπός μελέτης που έγινε στο Γ.Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας» είναι να εκτιμηθεί η ικανότητα του υπερηχογραφήματος υψηλής ευκρίνειας στην ανίχνευση του μη διηθητικού πορογενούς καρκινώματος του μαστού (DCIS) με περιγραφή των απεικονιστικών χαρακτηριστικών των αλλοιώσεων καθώς και η σημασία της υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης παρακέντησης στην ιστολογική ταυτοποίηση των ευρημάτων.

Συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη 75 περιπτώσεις μη διηθητικού πορογενούς καρκινώματος που διεκπεραιώθηκαν στο τμήμα απεικόνισης μαστού. Από αυτές, οι 23 περιπτώσεις (ομάδα Α) διαγνώστηκαν μόνο με την χρήση υπερήχων ενώ τα υπόλοιπα 52 (ομάδα Β) διαγνώστηκαν μαστογραφικά ή κατά την κλινική εξέταση. Όλες οι περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν ιστολογικά με υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη FNA και συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα με αυτά της ανοικτής βιοψίας.

Τα υπερηχογραφικά ευρήματα της ομάδας Α έδειξαν κυστικής ή συμπαγούς υφής αλλοιώσεις σε 18 ασθενείς (80%). Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας Α ήταν σημαντικά υψηλότερος από ότι της ομάδας Β ( 60 έτη vs 51 έτη). Το μέγεθος του όγκου της ομάδας Α ήταν περίπου το μισό από της ομάδας Β. Μικρότερη ήταν επίσης και η ενδοπορική επέκταση του όγκου, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν χαμηλού βαθμού κακοήθειας (low grade). Επίσης και οι όγκοι μεγέθους <5mm ήταν στην πλειοψηφία τους, χαμηλού βαθμού κακοήθειας.

Το συμπέραασμα που προκύπτει είναι ότι η όλο και αυξανόμενη χρήση των υπερήχων υψηλής ευκρίνειας με τις υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες επεμβατικές πράξεις έχουν αυξήσει σημαντικά το ποσοστό ανίχνευσης των καρκινωμάτων του μαστού που δεν απεικονίζονται μαστογραφικά. Τα περισσότερα από αυτά είναι μη διηθητικά πορογενή καρκινώματα (DCIS) ή μικρού μεγέθους διηθητικά καρκινώματα και όταν διαγιγνώσκονται υπερηχογραφικά είναι χαμηλού βαθμού κακοήθειας.